Otok Ugljan

Otok Ugljan (52km² i 75 km razvedene obale) leži preko puta Zadra od kojeg ga dijeli samo nekoliko NM široki Zadarski kanal. Prekriven je uvijek zelenim borovim šumama, makijom, smokvama, vinovom lozom i prije svega maslinama. Generacijama je vezan uz more, pomorstvo i ribarstvo, a 2000 godina tradicije u maslinarstvu ostavilo je stotine tisuća stabala maslina od kojih se dobiva ulje izuzetne kvalitete i arome. Cijelom sjeveroistočnom stranom otoka u prirodnim uvalama nižu se ribarska i turistička mjesta od kojih su najpoznatija Kukuljica, Kali, Preko i Ugljan. Druga strana otoka je uglavnom strma i nenastanjena i s pripadajućim uvalama, otocima i bogatim podmorjem pravi je izazov za ronioce i sportske ribolovce. Naročito su atraktivni prostori uvala Velika i Mala Lamjana te Sabuša na krajnjem jugozapadu. Brdovita, ali pitoma unutrašnjost ispresjecana je brojnim stazama pogodnim za šetnje i biciklističke ture…..

Ljubitelji mediteranskih pejzaža mogu uživati u nezaboravnim panoramama od kojih je posebno upečatljiva ona s venecijanske utvrde Sv. Mihovil (XIII st.). O ranom boravku čovjeka na ovom prostoru svjedoče ostaci iz rimskog doba, starohrvatske crkvice, samostani, kamena otočka arhitektura te brojni ljetnikovci. Više od 2500 sunčanih sati godišnje, kamene i pješčane plaže, čisto i prozirno more, različite mogućnosti smještaja, izvorno gastro doživljaj i dobre trajektne veze sa Zadrom i Biogradom samo su neki od razloga za posjet i boravak na ovom otoku.

PREKO

Preko je središnje mjesto otoka Ugljana koje se kako mu i ime kaže nalazi preko puta Zadra, sa starim dijelovima tipične dalmatinske arhitekture i mnoštvom ladanjskih kuća patricijskih obitelji. Mediteranski ugođaj ćete najbolje osjetiti šetajući uz „lungo more“ ili ispijajući omiljeno piće u jednom od restorana i cafea s pogledom na Zadarski kanal. Preko je najbliže polazište za izlet na Sv. Mihovil (265m iznad mora) do kojeg vodi 3km duga asfaltna cesta. S tvrđave se pruža veličanstven pogled na više od 200 otoka zadarskog arhipelaga i NP Kornati. Samo 80m udaljen od mjesta leži idiličan otočić Galevac (Školjić), prekriven bujnom mediteranskom vegetacijom koja skriva vrijedan samostan franjevaca trećeredaca iz 15.st. To je omiljeno mjesto za kupanje kao i pješčana uvala Jaz koja se nalazi u blizini. U istočnom dijelu mjesta blizu trajektnog pristaništa se nalazi romanička crkvica Sv. Ivana iz 11.st.
Korisni linkovi
Udaljenost do važnijih mjesta na otoku
Plaža 300 m
Market 200 m
Restoran 300 m
Ambulanta 800 m
Tenis teren 5 km
Košarkaški i nogometni teren 200 m
Trajektno pristanište 500 m
Centar 300 m
Turistička karta Otoka Ugljana
Vremenska prognoza
Rezervacija
Brzi kontakt
Vaše ime: E-mail:
Datum dolaska: Datum odlaska:
Dodatni upit: Broj osoba:   
Apartmani Kranjčec
* * *
Biserka Kranjčec
Preko - Otok Ugljan
Cesta hrvatskih branitelja 35
Hrvatska (CRO)
Mob: +385 98 249 004
@: info@apartmani-kranjcec.hr

Pronađite nas na karti